Prawdziwie włoska pizza w Twoim domu!

Zaskocz znajomych i rodzinę!

Blog o pizzy - przepisy na włoską pizze

Piec do pizzy w domu???

Piec do pizzy w domu???

23 listopada 2016

Twoja pizza jest wyjątkowa, jest lepsza niż w pizzerii… Tego typu komplementy udaje mi się uzyskać po wspólnej degustacji pizzy w naszym domu. Pomyślałbym, że to kurtuazja, gdyby nie opinia moich dzieci. Ich wiek (9, 7 lat) sprawia, że trudno mi podejrzewać ich o koniunkturalność czy wyrachowanie w darzeniu komplementami. Dzieci (a zwłaszcza moje) są szczere do bólu.

Czytaj dalej

Tajemnica włoskiego ciasta na pizzę – mąka i lievitazione...

10 listopada 2016

Dzisiaj o tym, co w pizzy jest najważniejsze – o cieście. A właściwie o tym, co w tym cieście najważniejsze, czyli o mące i sposobie przygotowania. O tym jaka jest tajemnica prawdziwego, włoskiego ciasta, w jaki sposób osiągnąć efekt ciasta jedzonego na Piazza Navona lub gdziekolwiek indziej, gdzie po smaku pizzy pozostaje niezatarty smak w pamięci. Pamiętam, że po powrocie z Włoch kilka lat nie jadłem pizzy.

Czytaj dalej

„Prawdziwa włoska pizza”… nie istnieje…

9 listopada 2016

Na jednym z blogów spytałem włoskiego pizzaiolo dlaczego jego pizze mają takie wysokie brzegi. Wydawało mi się to bardzo dziwne. Włoska pizza kojarzyła mi się z bardzo cienkim, płaskim plackiem. Wysokie brzegi to raczej pizzopodobne twory z sieciówek, gdzie ciasto przypomina raczej bułkę drożdżówkę niż pyszną, elastyczną i chrupiącą...

Czytaj dalej

Pizza w domu jak z włoskiej pizzerii? E’ possibile!

9 listopada 2016

Pizza w domu jak we włoskiej pizzerii? Możliwe czy nie? Powiem więcej – przy ilości produktów pizzopodobnych, nawet w tzw. włoskich pizzeriach, na tzw. „tylko produktach z Włoch” – bardzo możliwe, realne i proste. Prawdziwa pizza włoska w domu to kwestia synergii kilku ważnych spraw. Po pierwsze wiedzy na temat tego czym jest włoska pizza, czym

Czytaj dalej

Przepis na Panzerotto pugliese czyli smażony calzone

4 października 2016

Pizza to świat niezgłębiony, różnorodny, pełen przygód, zaskakujący. Nie wierzycie? To jedziemy z panzerotto!

To taka pizza – pieróg, z tym, że usmażona na głębokim tłuszczu. Tradycja z południowej Italii. Istnieją różne odmiany, neapolitańska, z Puglii i jeszcze kilka innych. Jedziemy z odmianą pugliese, bo ta do mnie przemawia najbardziej

Czytaj dalej

Focaccię pugliese czyli nie tylko pizza

8 kwietnia 2016

Wiem, wiem – to blog o pizzy :) Ale focaccia to pizza, tylko bez dodatków.
Zazwyczaj działam tak samo – jak mam już sprawdzony przepis na ciasto – to jestem wierny i lojalny, jadę sprawdzonym przepisem, bo wiem, że wyjdzie, że się nie zawiodę itp.

Czytaj dalej
Kurczak wędzony na pizzy? Bez jaj…

Kurczak wędzony na pizzy? Bez jaj…

1 lutego 2016

Na jednym z wpisów na Fb zaproponowałem pizzę z salami i serem kozim. Jeden z czytelników zaproponował, by spróbować pizzę z wędzonym kurczakiem, pieczarkami i cebulą. Pomyślałem sobie, że to trochę niewłoskie, nieoryginalne i zawiało mi niepotrzebną fanaberią typu ananas na pizzy.

Czytaj dalej
Pizza z mąki MANITOBA

Pizza z mąki MANITOBA

28 stycznia 2016

Na rynku są dostępne różnego rodzaju mąki do pizzy. Wszystkie to w większości mąki o przemiale 0. Ale wiemy już, że przemiał to nie wszystko. Liczy się jeszcze magiczne „W” czyli to, czy mąka jest „silna” czy „słaba”. Małe „W” to słaba mąka (nie chodzi tu o jakość a o zawartość rozpuszczalnych białek oraz skrobi i glutenu) i ona nie wymaga dłuższego czasu wyrastania ciasta. Wysokie „W” to duża ilość nierozpuszczalnych białek oraz skrobi i glutenu.

Czytaj dalej
Pizze bianche – jedliście z boczkiem i ziemniakami?

Pizze bianche – jedliście z boczkiem i ziemniakami?

7 stycznia 2016

Dla mnie to był szok. W jednej z rzymskich pizzerii spytałem kelnera co to jest za pizza, którą właśnie w menu wskazuję palcem. Na początku mojego pobytu we Włoszech myliłem czasem wyrazy (szczególnie te podobne) i nie chciałem zamówić pizzy z łososiem zamiast z salami (raz mi się zdarzyło, salmone – salame to naprawdę na początku mało znacząca różnica). Kelner mi wyjaśnił, że jest to pizza dobra, smaczna, jeśli nie jadłem to muszę spróbować

Czytaj dalej